COMPRAR ENTRADES

ENTRADES PER DALÍ CIBERNÈTIC JA DISPONIBLES A LA WEB. A TAQUILLA, A PARTIR DEL 27 DE MARÇ

L'espai

Refugi antiaeri

Durant la rehabilitació de l’antiga fàbrica de Bombas Gens es va descobrir un refugi subterrani construït durant la Guerra Civil.

El refugi tenia la funció d’acollir els obrers de la fàbrica i protegir-los de possibles atacs amb bombes procedents dels avions o vaixells de l’exèrcit nacional. La raó dels atacs s’explica perquè durant la guerra els forns de Bombas van deixar de fer maquinària hidràulica i van passar a construir material bèl·lic, com ara granades de morter.

Correspon a una tipologia de refugi de tipus fabril o d’empresa. No és molt gran, amb una capacitat aproximada entre trenta i quaranta persones.

En ser una estructura de caràcter defensiu militar, és una construcció sòlida de formigó armat que compleix les normes d’eixa classe d’estructures i per això és subterrani, té entrada i eixida independents i conté elements que protegeixen l’interior del dany provocat per l’ona expansiva i la metralla d’una bomba feta explotar als voltants.

L’interior del refugi és una sala rectangular, voltada, que es conserva quasi intacta, sense a penes canvis des que es construí. Les parets estan pintades amb un sòcol de color gris sobre el qual discorre una banda decorativa formada per línies alternes de color groc i blanc.

Als murs podem apreciar un singular conjunt de rètols amb indicacions de tipus higiènic com ara la prohibició de fumar, d’escopir o d’embrutar, els quals anaven dirigits als treballadors perquè compliren eixes sanes recomanacions mentre es trobaven a l’interior de la sala. Al replà de l’entrada hi ha un altre rètol amb la indicació de no quedar-s’hi, ja que no era zona segura. Els rètols són una de les característiques més identificadores del refugi. Estan fets amb pintura blava i presenten unes lletres majúscules amb una tipografia pròpia de la cartelleria de l’època.

També s’han conservat restes del sistema d’il·luminació del refugi i els orificis dels respiradors o sistema de ventilació.

Amb l’objectiu d’oferir la màxima protecció possible als obrers que es resguardaven a l’interior del refugi, entre l’escala i la sala es va construir una paret grossa de formigó de 2,30 metres d’ample que feia d’escut. Per la seua banda, a l’eixida, es van col·locar dos elements amb funció idèntica de barrera: un és una columna octogonal ben forta d’1,10 metres de gros col·locada per a detindre l’impacte d’una explosió i l’altre era una placa de metall que s’encaixava en un galze fet a la paret.

El refugi ha sigut restaurat i condicionat per a la seua visita.

Accés exclusiu amb les nostres visites guiades.
L’accés al refugi no ha pogut ser adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Subscriu-te